illóverzum

DoTerra ZenGest olaj

Az emésztőrendszer egészséges működését a doTerra ZenGest esszenciális olajkeverék segíti a leginkább. Összetevőinek hála nemcsak akut has- és gyomorpanaszok esetén alkalmazható, rendszeres használatával ugyanis a puffadás, a görcs vagy a gyomorégés is nagy eséllyel megszüntethető, elkerülhető. Olyan problémák ezek, amelyekkel sokunknak rendszeresen szembe kell néznie, a doTerra ZenGest sokoldalúan használható illóolajával azonban ezek könnyűszerrel megszüntethetőek. Nézzük meg, milyen további előnyei vannak a használatának és hogyan érdemes alkalmazni!

A doTerra ZenGest olajkeverék összetevői

A illóolaj keverék gyömbér, borsmenta, tárkony, édeskömény, kömény, koriander és ánizs alkotja. A gyömbér, az édeskömény és a koriandermag enyhítik az alkalmi gyomorpanaszokat, emésztési rendellenességeket. Az emésztés támogatására, a béltraktus fenntartására pedig az ánizs, a borsmenta, a tárkony és a kömény szolgál. Összetevőiből adódóan az olaj aromája édeskés, fűszeres, mentás, édesgyökér jellegű. Jól keverhető és párosítható borsmenta illóolajjal.

Az olaj előnyei és felhasználása

Az illóolaj kiválóan alkalmas a leggyakoribb gyomor- és emésztési problémák kezelésére, így megfelelő puffadás, gyomorégés, hányinger, hasmenés, szorulás, a különböző gázproblémák, vastagbélgyulladás, gyomorhurut, hasi fájdalom, reflux, túlevés, gyomorrontás és fokozott gyomorsav termelés ellen.

Legfőbb előnyei között nyugtató, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, valamint parazitaellenes hatása említhető. Kifejezetten hasznos ételmérgezés, tengeri betegség, mozgás okozta vagy mozgó autóban jelentkező rosszullét tüneteinek enyhítésére. Megfelelő ugyanakkor a Crohn-betegség és a krónikus fáradtság kezelésére is. Láthatjuk, hogy ez az olaj méltán érdemelte ki a “gyomornyugtató” keverék nevet.

Alkalmazási módok

A ZenGest többféle módon is alkalmazható:

 • aromatikusan belélegezve, párologtatva
 • külsőleg (topic) a bőrön
 • belsőleg (intern) növényi kapszulában vagy vízbe keverve
 • és hígítás nélkül (nediluted) is

A konkrét alkalmazási formát a kezelni kívánt tünethez, problémához mérten kell megválasztani.

 • Ha hasfájást tapasztalunk, keverjünk 1-2 csepp olajat vízbe és igyuk meg azt! Szükség esetén használata néhány óra elteltével megismételhető.
 • Ugyancsak hasfájás esetén külsőleg is alkalmazható. Csepegtessük a hasra, majd masszírozzuk a bőrbe az óramutató járásával megegyezően! Ez akár naponta többször is megismételhető.
 • Ha túlettük magunkat és megterheltük a gyomrunkat, ugyancsak fogyasszunk 1-2 csepp ZenGestet étkezést követően! Ugyanakkor nemcsak étkezés után, de akár közben is alkalmazható.
 • Az előbbiekben leírtakkal megegyező módon alkalmazható külsőleg vagy belsőleg puffadás, fokozott gázképződés vagy gyomorégés esetén mindaddig, amíg a kellemetlenségek meg nem szűnnek.
 • Epekrízis esetén bár kicsit bonyolultabb módon kell használni, ugyanis 2 csepp Zengest-et és 1 csepp citromot helyezzünk növényi kapszulába (hígítva olívaolajjal).
 • Ha reggeli rosszulléttel küzdünk, masszírozzunk rögtön az ébredést követően 1 csepp olajat a fülünk mögé!
 • Ha mozgás, utazás vagy tengeri betegség következtében leszünk rosszul, vegyünk be az olajból 1-2 cseppet! Ha a külsőleges alkalmazást preferáljuk, cseppentsük a hasra, majd masszírozzuk be az óramutató járásával megegyezően.
 • Az illóolaj keverék már óvodáskortól alkalmazható hígítva. A hígításhoz használjunk frankcionált kókuszolajat, 1 csepp ZenGest-hez adjunk 3 csepp hordozóolajat! Kenjük a gyermek hasára az utazás megkezdése előtt fél órával, megelőzve ezzel a rosszulléteket!
 • Hasmenés vagy székrekedés esetén 1-2 cseppet fogyasszunk el, de külsőleg is alkalmazható a már említett módon. A terápiát folytassuk a tünetek megszűnéséig!
 • Ugyanígy kell használni ételmérgezés vagy túlevés esetén, illetve a menstruáció során fellépő fájdalom csökkentése érdekében is!
 • Ha hagymát fogyasztottunk, űzzük el a kellemetlen szájszagot 1-2 csepp olaj és 250 ml víz keverékével!
 • Szédülés esetén cseppentsünk az olajból a tenyerünkbe, majd lélegezzük be! Ugyanilyen jól működik az olaj akkor is, ha párologtatóba helyezünk 3-5 cseppet belőle.
 • A tápcsatorna egészségének fenntartására fogyasszuk teába vagy vízbe keverve!
 • Súlyos emésztőrendszeri gyulladások (például végbélgyulladás vagy Crohn-betegség esetén) alkalmazzuk belsőleg vagy külsőleg a fent leírtak szerint!
emésztőrendszeri probléma
Emésztőrendszeri probléma

Figyelmeztetések a termék használatával kapcsolatban

Ahogy a doTerra esszenciális olajkeverékek mindegyikével kapcsolatban, a ZenGest olajjal kapcsolatban is érdemes figyelni néhány dologra. Fontos kiemelni, hogy az olaj gyerekek esetén csak külsőleg alkalmazható, megfelelő hígításban. Ilyen módon azonban akár már óvodáskortól használható. Belsőleg gyerekek esetében nem adható. Gyerekektől egyébként minden esetben távol kell tartani a terméket!

Külsőleg a legjobban a has területén fejti ki hatásait, de a fül mögött, a halántékon és a mellkason is alkalmazható. A belső fül, a szem környékét és az egyéb érzékeny részeket azonban kerülni kell.

Várandósság és szoptatás alatt az olaj használatától érdemes tartózkodni. Orvosi kezelés vagy ápolás alatt állóknak minden esetben ki kell kérniük kezelőorvosuk véleményét az illóolaj terápia megkezdése előtt! Azoknak, akiknek a bőre érzékeny, minden esetben kókuszolajjal hígítva tanácsos használni a ZenGest olajat. Hordozóolaj hozzáadásával a jobb felszívódást is biztosíthatjuk, ami különösen előnyös például száraz vagy pihékkel borított bőrfelületen.

Mivel az illóolajok használata fokozza a napérzékenységet, a bevetésüket követő 12 órában érdemes tartózkodni a közvetlen napsütésen való tartózkodástól és az UV sugárzástól. A terméket tároljuk száraz, fénytől védett helyen! Szavatosságát a felbontást követően 3 évig őrzi meg, igyekezzünk addig felhasználni! Az olaj képes enyhíteni a gyomorpanaszokkal járó kellemetlen tüneteket, számos jótékony hatással rendelkezik az emésztőrendszer egészségének biztosítása szempontjából. A doTerra kiváló minőségű olajai számos problémára nyújtanak megoldást, érdemes kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket.

További fontos Doterra olajak

TOP 3

Legnépszerűbb bejegyzések

Illóolaj

DoTerra ZenGest olaj

Az emésztőrendszer egészséges működését a doTerra ZenGest esszenciális olajkeverék segíti a leginkább. Összetevőinek hála nemcsak akut has- és gyomorpanaszok esetén alkalmazható, rendszeres használatával ugyanis a puffadás, a görcs vagy a gyomorégés is nagy eséllyel megszüntethető, elkerülhető. Olyan problémák ezek, amelyekkel sokunknak rendszeresen szembe kell néznie, a doTerra ZenGest sokoldalúan használható illóolajával azonban ezek könnyűszerrel megszüntethetőek. Nézzük meg, milyen további előnyei vannak a használatának és hogyan érdemes alkalmazni!

Tovább olvasom »
Illóolaj

DoTerra Balance olaj

A doTerra Balance illóolaj-keverék egy 100% töménységű, minősített tisztaságú, terápiás jellegű esszenciális olajkeverék. Friss, fás illatával képes rendet teremteni a lélekben, ezért kiegyensúlyozó- vagy érzelmi egyensúly keveréknek is nevezik. A mindennapok olaja, amely jó közérzetet, békét és nyugalmat teremt minden helyzetben. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik tehát, amelyekre mindannyiunknak rendszeresen szüksége van. Nézzük meg, mit érdemes még tudni róla!

Tovább olvasom »
Illóolaj

doTerra On Guard illóolaj

A doTerra egyik leggyakrabban használt, legtöbbek által vásárolt terméke az On Guard névre keresztelt esszenciális olaj keverék. Hihetetlen népszerűségének oka, hogy egyszerre gyógyít és támogat, de a különböző betegségek kialakulásának megelőzésében is óriási szereppel bír. Immunerősítő és antioxidáns hatása páratlan. További előnyeiről, használatáról és a vele kapcsolatos egyéb tudnivalókról az alábbi cikkben értekezünk!

Tovább olvasom »